ساخت و ساز در کمین غار ۲۵۰ هزار ساله/ «با میز و صندلی،سیمکشی برق و لولهکشی، غار به سازه انسانی تبدیل میشود»
یک فعال محیط زیست به 100 درصد نیوز میگوید: «تمام زیبایی یک منطقه طبیعی، کوهستان باشد یا جنگل و غار فرقی نمیکند، وابسته به وضعیت طبیعیاش است؛ وقتی فضای درون غار را با چیدن میز و صندلی، سیمکشی برق، لولهکشی آب و این قبیل تأسیسات بر هم بزنیم، آن را به یک سازه انسانی تبدیل کرده و از طبیعی بودن غار کاستهایم».
الهه جعفرزاده: اخیراً خبری در فضای مجازی منتشر شده مبنی بر اینکه قرار است غار دربند رَشی واقع در جنوب روستای رشی در بخش رحمتآباد و بلوکات شهرستان رودبار (استان گیلان) به بخش خصوصی واگذار و رستورانی به منظور جذب گردشگر در داخل آن ساخته شود. انتشار این خبر با واکنشهای بسیاری همراه بوده است.
این غار در سال ۱۳۸۴ شناسایی شد و پس از بررسیهای اولیه، به ثبت آثار ملی رسید. غار دربند رشی با توجه به قدمت ۲۰۰ تا ۲۵۰هزار سالهای که دارد، علاوه بر اینکه به عنوان یک جاذبه طبیعی گردشگری محسوب میشود، دارای ارزش تاریخی و باستانی نیز هست. ضمن اینکه در بررسیهای انجامشده، علاوه بر بقایای سنگوارهای جانوران، تعدادی ابزار سنگی و ضایعات تراش سنگ درون غار یافت شد که مربوط به دوره پارینه سنگی قدیم بودند. با این اوصاف، تبدیل این غار به رستوران، صرفنظر از آسیبهای محیطزیستی، به مثابه صدمه رساندن به یک اثر تاریخی ارزشمند است.
مهرداد گودرزوند چگینی، نماینده شهرستان رودبار در مجلس یازدهم، در گفتوگو با 100 درصد نیوز مخالفت خود با این تصمیم را ابراز میکند و میگوید: «نباید صرفاً با هدف جذب گردشگر، به بافت طبیعی این غار باستانی آسیب رساند؛ این ناحیه به هیچوجه بستر مناسبی برای ساخت رستوران نیست و شرایط تحقق این امر را ندارد».
پیشتر، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان با بیان اینکه سابقه تبدیل غار به رستوران در دنیا و از جمله کشورهای اروپایی وجود دارد، در خصوص غار دربند رشی نیز اعلام کرده بود: «پس از صدور مجوزهای لازم و سیر مراحل اداری با تبدیل غار دربند رشی به رستوران، موزه و ایجاد بازارچه صنایع دستی در جنب آن، در نظر است برای اولین بار یکی از مراکز گردشگری بیبدیل در سطح استان و کشور شکل گیرد».
طبق گفتههای ولی جهانی، ساماندهی غارهای استان و بهرهبرداری بهینه یکی از اولویت های اداره کل و از مطالبات اصلی مردم و مسئولان استان است.
نماینده رودبار در همین راستا و با تأکید بر اینکه چنین تصمیمی اساساً غلط و نادرست است، میگوید: «در کشورهای خارجی هم اگر این امکان مهیا باشد، حتماً در زمینهای اطراف و حواشی اماکن طبیعی و باستانی چنین اموری صورت خواهد گرفت. اما در این مسئله که گفته میشود رستوران در خود غار احداث شود، عقل سلیم این را نمیپذیرد و مردم منطقه نیز قطعاً چنین چیزی را نخواهند پذیرفت».
درون غار نه، اما بیرون آن چرا!
سرپرست فرمانداری شهرستان رودبار در گفتوگو با خبرنگار 100 درصد نیوز، ضمن تکذیب این خبر میگوید: «غار دربند رشی قرار نیست به بخش خصوصی واگذار شده و درون آن رستورانی تأسیس شود؛ تصمیم بر این است که در نزدیکی و در فاصله دو کیلومتری این منطقه، پارکینگ و کافیشاپی به منظور استراحتگاه برای بازدیدکنندگان، گردشگران و کسانی که در این مسیر تردد میکنند احداث شود.»